Saori Iyama Ehler aneb inspirativní večer s nádechem japonské kuchyně

Saori Iyama Ehler aneb inspirativní večer s nádechem japonské kuchyně

Přátelská večeře a zajímavé setkání s velmi půvabnou, milou Saori Iyama Ehler a jejím sympatickým chotěm Pavlem, kteří nechali nahlédnout tým Pažitka zdravě a chutně, pod japonskou pokličku.

















Včerejší večer byl pro nás a naše přátele nejen milým pohlazením na duši, ale také pastva pro naše chuťové pohárky.
Naše kamarádka Lucia se nám jednoho dne mezi řečí zmínila, že její pracovní kolega má doma „pravou“ japonskou manželku Saori, se kterou se před 12 lety seznámil na studiích v australském Sydney. Napadlo nás tedy, že bychom se mohli nejen seznámit, ale využít příležitosti a ochutnat něco z tamější kuchyně. Slovo dalo slovo a včera večer se sešla velmi milá partička přátel, která společně se Saori připravovala tříchodové meny, dle tradičních receptů. Základem byla samozřejmě kvalitní rýže. Jak jinak!

Pravé názvy jídel vám odtajníme  hned, jak je dostaneme na papíře.  Ano, zkoušeli jsme je psát v průběhu večera, jééénže tu cizí název, tu hlt vínka a upřímně by z toho mohlo být úplně něco jiného. (smích) V hlavní roli byla rýže, zázvor, česnek, kuřecí maso, makrela, rýže, mrkev, lilek, sojová omáčka a další ingredience, které se prostě vyplatí „sehnat v originále“. Mrkněte třeba na fotografie, které ingredience už znáte. Avšak se k našemu překvapení nepoužívala vůbec žádná sůl!

Názvy jídel jsou následující:

  • Rýže – takitomi gohan
  • Makrela – saba no misoni
  • Kuře – teriyaki
  • Zelenina s mletým masem – nasu to peaman no misotame



Napdla mě snad jedna vtipná situace, kdy kuchařka Saori odkrajovala hlavy makrel a házela je do nádobky s odpadem. V tu chvíli jsem chtěla já ji chtěla obohatit o tradiční českou zvyklost a povídám:
Na TOTO (ukazuji na hlavy makrel) my Češi o Vánocích stojíme i několikahodinnové řady! Abychom udělali dobrou silnou polévku z kaprů! ( smíííííííích)

Samozřejmě se vaření účastnila naše kuchařka Zdenička, která sála informace, jako houba, ale využila své slovní zásoby z dob pobytu v Anglii. Zajímali jsme se nejen o recepty, tradiční suroviny, ingredience a tipy. Napadlo nás, že bychom mohli právě se Saori ve společné spolupráci připravit pár jídel pro Pažitku zdravě a chutně. Líbilo by se vám to?
Dále nás napadla myšlenka i například kurzů, které by u nás mohla naše nová přítelkyně spolu s vámi připravit. Mluví se jen anglicky, ale zároveň nás překvapilo, že si již lehce osvojila pár slovíček a vět v jazyce českém. Milé! Upřímně nám naskakovala spousta myšlenek, ale vše má svůj čas.

Na této přátelské večeři nás neohromily pouze recepty, ale samotná milá, klidná a vznešeně se pohybující Saori. Vše připravovala s půvabem, úsměvem a bez spěchu. Na naše dotazy odpovídala ochotně a žádné téma z japonských zvyklostí či života nebylo tabu. Během celého večera pomáhal, překládal sympatický manžel Pavel, který spolu s hostitelkou celého večera, tvořil příjemnou anglicko-českou atmosféru.  Pochlubil se i několika japonskými frázemi, protože k našemu překvapení ovládá i japonštinu. Dozvěděli jsme se spoustu informací o životě a sem tam nás také vyvedli z omylu. Protože ne vše, co jsme si o Japonsku mysleli, byla pravda.

Co vám budeme povídat. Bylo to jak z pořadů o jídle. Vařilo se, pilo se víno, povídalo, poté se všichni sešli u velkého stolu zahradní pergoly a u ochutnávání jednotlivých jídel jsme se smáli a povídali si. Moc už jsme toho nenafotili, protože jsme se k jídlu slétli a vůbec se nám talíř položit nechtělo. (smích)

Děkujeme naší kamarádce Lucii a její rodině za kuchařské zázemí. Děkujeme Pavlovi a Saori za krásné zpestření celého večera. Děkujeme fotografovi Martinovi, že nám tento večer nafotil.

Vy se milí pažitkáři můžete těšit především na to, že kuchařka Zdenička této inspirace určitě využije v jídlech, které pro vás vytváří. Jakmile se domluvíme, přizveme milou Saori k nám do pažitkovské kuchyně, aby vám společně zařadili nějaké to japonské jídlo do týdenního meny.

Těšíte se? My ano!



Autor článku: Monika Růžičková
Fotograf: Martin Vystrčil

Odběr newsletteru